vrijdag 21 januari 2011


16 januari 2011, Den Bosch, Koningstheater


LEKKER HOSSE IN BOSSCHE


Na dolle in Zwolle wordt het nu dus hosse in Bossche.

Hebben ze in Zwolle zure Zwolse balletjes, in Den Bosch gaan ze prat op zoete Bossche bollen, niet plat dus en zonder dollen.
Dat je het niet door elkaar gaat halen dat ze in Zwolle bollen hebben in plaats van ballen en dat ze in Den Bosch geen balle zouden hebben met Verhalle.
Het Koningstheater ligt aan de parmantige parade van den Bosch met uitzicht op de magistrale Sint Jan die eindelijk uit de steigers is. We parkeren de Kia Ce ed en maken even een rondje in en om
de kathedraal.  Het glas in lood draagt z’n loden last vervuld van Goddelijk licht..." door-mijn-schuld-door-mijn-schuld-door mijn grote schuld" - en schetst het valse beeld van de heilige, zeg maar geilige geest.
De vermoorde onschuld, klein gekregen en gehouden door oude, onbeholpen mannen met jurken aan, in hun kruis getast, op hun pik betrapt, wapperend met weiwater en swaffelden met wierroekstaven...in de vader en de zoon.

De biecht waar menig smiecht voor is gezwicht.. De valse verscheidenheid van het goede in habijt achter z’n gordijntje z’n onderdanige slachtoffer beglurend. “Eigenlijk maghetnie”
De verhalen doen de ronde over de grote zonde.
Het hele erge.
Het misbruik van de macht.
Toch is het verdomd indrukwekkend, het bouwsel van de Heer en de hemelse gewelven doen je bedelven onder het gevoel van almacht. Je ervaart de nietigheid van de mens en dat is ook
precies de bedoeling. Het zal houvast geven voor sommigen, een leidraad zijn voor het leven, ze zullen er troost vinden en vergeving en in het slechtste geval hel en verdoemenis.
We branden een kaarsje omdat we bijgelovig zijn.
En omdat we toch hier zijn.



Het Koningstheater is een sfeervolle ambiance voor de kleinkunst. Frank Verhalle runt naast het theater ook de kleinkunstopleiding die al vele talenten heeft opgeleid.
Joop wisselt graag even met hem uit over de stand van zaken. En dan hebben we het over de recensenten die hun centen moeten verdienen met het afbreken van talenten..
Katinka Polderman werd ook weer eens genadeloos afgebrand door PvdH van de Volkskrant.
Hans Liberg, niet de kleinste in het ‘vak’ kon ook geen lovende woorden verdienen bij HvG van de NRC.
Je zou haast bang worden van de heren die het monopolie beheren met hun verslag des oordeels…
En waar het goed voor is? Waarom beschrijven ze gewoon niet wat ze zien, horen, hoe het publiek reageert… Wie mee wil werken aan begrip en vertrouwen zal zijn eigen VOOROORDELEN onder ogen moeten zien en zijn handelen te toetsen op de consequenties voor medemensen en de gevolgen voor de samenleving als geheel’ zegt de Hare Majesteit.

Smaken verschillen.
Ons krijgen ze niet klein, we gaan er weer helemaal voor in Den Bosch met een ragfijn programma, afgestemd om de laatste keer dat we hier waren. Dat we met nieuwe nummers
openen en de pauze op z’n carnaval’s de foyer in Huppelen..”Huppel huppel huppel daar kom ik met m’n knuppel, is er nog een knaapje voor me vrij..”
Passen we aan de gelovigen met pij.
Ja, echt Den Bosch..enthousiaste polonaiselopers.. Hartstikke leuk.
Na de pauze is het freewheelen geblazen met veel verzoeknummers en meezingers en ze zijn zo enthousiast dat we eindigen met Mary heb geen kanarie in de polonaise de zaal uit, of aansluiten in de rij voor de cd-verkoop..en daar gaat Joop mee op de loop.
In plaats van bloemen krijgen we een heel mooi boek van Frank..over Willem Wilmink, een van onze helden! ‘Deze vuist op deze vuist”..
En het scheelt ook weer een vaas.
Het voordeel van de polonaise leiden is dat je als eerste in de foyer bent en je meteen een pilsje meepakt..
… huppel huppel huppel
tot de laatste druppel
zijn wij van de partij………..


Volgend seizoen zijn we weer van de partij..met dank aan Frank.

1 opmerking:

  1. Heerlijk, heerlijk!
    Dankzij mijn dochter weet ik nu ook wat 'swaffelen' is...
    (' Haha mam, hoe kom je DAAR nou weer bij? dat is als je als jongen zo'n beetje met je piemel (maakt zwaaibeweging met haar arm) heen en weer zwiepert.)
    Zo leer je nog eens wat... Ik plop er even eentje open nog. Even bijkomen....

    BeantwoordenVerwijderen