woensdag 12 januari 2011

KERSTPIEK: 17 dec. Diemen, De Omval, 19 dec. Den Hoorn,Klif, 21-22 en 29 dec.2010, Noord Scharwou, Aris Bouwens, Tweede Kerstdag, Goud in Westoud

Kerstmis is wel mijn favoriet. Niet vanwege kerstmis zelf maar vanwege het kerstlied. Hou zo van kerstliedjes. Met de koren Haarlemmer Olie, overal goed voor, en vrouwenkoor Malle Babbe heb ik m'n hart al behoorlijk op kunnen halen want dat is een kwestie van 'voluit' gaan met mooie Engelse hymns, 'Deck the Hall' en dat soort Harkerige lol, Rudolph, Stille nacht in alle talen, Franse volksliedjes en  Maria-melodietjes in hogere sferen in kwartet, octet of soli en eindigend met een warm handen schuddend 'We wish you a merry Christmas' onder leiding van onze topdirigente Leny van Schaik.Ben blij dat ik bij haar zing. Dromen van een witte kerst mag van mij ook best zolang we maar niet de weg ophoeven.  De tijd van de arreslee met jingelende bellen hebben we gehad, wij moeten met de Kia zonder winterbanden op pad. Maar zingen over al die mooie dingen brengt mij toch in hemelse sferen..O come all Ye Faithful...Away in a manger..Let it snow..ja daar heb je die eeuwige sneeuw weer. Daar mag van mij Kerst ophouden, gewoon heerlijk zingen en verder geen gedoe met boodschappen en voorbeeldige gezinnen.
Sjors geeft het goede voorbeeld.
Hij heeft na het kindje Jezus (vorig jaar) nu ook de ezels oren opgevreten.
Het schaapje is vorige week al geveld.
De stal is nu defenitief opgedoekt.
Naar het hiernamaals verwezen.

DIEMEN...

-Sprookjesachtige witte kerstpiek als slotoffensief van 2010. Sneeuw is op zich best mooi maar geef mij maar fikse dooi. Hemeltjelief, we glibberen over een akelige lange ijsbaan van Haarlem naar Diemen en doen daar 3 en een half uur over. DOODENG. Ik jammer dat ik ‘naar hui-huis wil’ als we helemaal klem zitten met vastgedraaide wielen op een gladde drempel in Adam West. Krijg de pest. ‘Die mensen komen toch niet zitten wij hier ons leven te wa-ha-gen! Welke gek gaat er nu naar het the-ja-hater!” Maar de Kale Kapitein houdt de Kia in het spoor en na een uitputtende rit op de toppen van de zenuwen, bereiken wij Diemen, off all places, nog net op tijd.. Theater De Omval kan wat mij betreft omvallen. Ik heb het al helemaal gehad...sta op het punt te gaan janken..wat een rit! Het heeft iets naars. De omgeving, het gebouw, de verhoudingen, de kleuren, allemaal net-niet. Wel attente en aardige mensen die het ook niet kunnen helpen en Engelstalige excellente geluidsman. Bovendien is het uitverkocht dankzij mooi interview in het Parool is het boordevol ondanks het sneeuwalarm.



Bye the way..Voor onze buurjongens pakt de sneeuw goed uit, ze leven zich uit in het precies namaken van een Mercedes, op maat! Staat zomaar in de straat en zorgt voor files, flitsende toeristen. Alle wandelende kersttakken en gezinnen met slee en al komen even een fotootje schieten. Ze halen het jeugdjournaal en menig dagblad.

Het is wat je noemt een stille voorstelling..dat je denkt, vinden ze het wel wat..? Dat heb je in Belgie ook.. dat heeft met 'repspect' te maken, ze zitten er bedeesd bij en geven nauwelijks respons omdat ze dat onbeleefd vinden. Joop noemt het première publiek..ze luisteren de kat uit de boom zeg maar. Ze komen los bij de laatste meezingers en blijken na afloop juist erg enthousiast..Staande ovatie, bloemen van een fervente fan..ze komen nadrukkelijk bedanken bij de cd verkoop..blijken zwaar onder de indruk.. Nouja, dat is dan tenminste gelukt.

DEN HOORN

Zondagmiddag naar Texel. Ook in de gladheid op weg , "langs de snelweg van het leven kom je slechte stukken tegen.." slechts een handjevol auto’s op de boot en op Texel veel minder sneeuwval dan bij ons. Klif is een fijn theater-restaurant waar wij al eerder zijn geweest, altijd groot feest bij Cor. Vooral als we meedoen aan het huiskamerfestival in Den Hoorn met de welluidende naam ‘Broadway’.Dat is echt iets bijzonders. Klif zit ook helemaal vol en we gaan er met veel lol tegenaan. Man van de techniek is ziek maar hij laat zich niet kennen en zorgt voor de knoppen.
De kleedkamer is volgestouwd met kostuums en make-up van het plaatselijke cabaret. Je kunt er je kont niet keren maar ik vind het oergezellig. Fijn optreden en vlug met de boot van 20.00 uur weer terug…we zingen..

‘Geef ons een groot geloof! Geef ons een groot geloof..
Dat er een tunnel of een brug komt
Van Texel naar Den Helder..

Of..
Dat er GEEN tunnel of brug komt
Van texel naar Den Helder..’

Er gaat toch niks boven een boot, behalve dan schreeuwende meeuwen.















NOORD SCHARWOU  

Helemaal in pitagoreske West Friese sfeer kom je in het knusse theatermuseum van Aris Bouwens in Noord Scharwou. Aris en zijn vrouw runnen hun café/museum/theater al heel wat jaren en het staat er ook helemaal tot z’n nok vol met ‘zooi’. Maar van duur allooi!

Aris heeft een prijs gewonnen met zijn West Friese voordrachten..Zijn poppen bewegen en het tafereeltje is een juweeltje. De gastvrijheid en gemoedelijke sfeer, ja daar kom je graag weer.
De ‘kleedkamer’ grenst aan de open keuken waar de koffie vrolijk pruttelt , rond een oude potkachel met rode kater temidden van antieke borden, emaille reclame, blikken, ot en sien , stapels boeken, platen, een echte
Wurlitzer..doe mij die maar!

En een hanglamp met een punt om je kop flink tegenaan te stoten.
Pure romantiek.
Als je naar het toilet moet ,en daar kun je je klok op gelijk zetten dat dat een keer moet, passeer je een batterij prachtige klokken zonder batterijen, bedekt met geborduurde kleedjes tegen het
stof.
Er kunnen 44 mensen in het theatertje en dan zit het nokvol. En gezellig! We zitten op een laag krukje op een piepklein podiumpje en spelen a capella. Dat is ook uniek.zonder microfoon zingen en vertellen..Joop legt het als volgt uit:
“De microfoon is de BH van de stem. Met is vaak mooier… maar zonder is echter.”
Nou, dus ik doe m’n BH maar uit.
En op de een of andere manier is de sfeer ook broeierig. Hitsig. Ik weet het niet hoor met die West Friese mensen..’ze drinken te veel en ze (v)rijen te hard’ ..
Ik hanteer de ene opvlieger na de andere en dat komt dan bovenop m’n normale okselkringen. Durf mijn
 armen nu niet meer te bewegen, ook niet bij 'Rutte-tetuttes 'deze-vuist-op-deze-vuist..' Dampend zit ik op die kruk, maar gezellig! De derde avond heb ik er echte koorts bij maar dat is dan ook echt de piek.." Je was erg goed vandaag, je moet vaker ziek zijn", is Joop's commentaar. Ik kreeg ook vleugels hoor..
Hier zit een stel tot achteraan op het biljart en opzij ook..je kunt dus niet naar de wc, wel in de bedstee.

Het leuke is bij Aris dat ie altijd in is voor een extra toegift. Krijgen we op de eerste avond een West Friese krentenmik in onze mik..de tweede avond gaan we aan de zuurkool met worst en voor de dorst, als klap op de vuurpijl krijgen we vlak voor de laatste dag van het jaar een neut mee.
Dat in ruil voor favoriet lied..
"Ik heb van alles geprobeerd.. "
Waarin altijd alles allemaal verkeerd gaat...loopt helemaal uit de hand...toplied!

En wij zijn helemaal... ‘klaar met het oude jaar..’

een laatste slok, een laatste hap..


op naar 2011 en dat gaat dus vanzelf..

1 opmerking:

  1. Wat een feest weer Jakkie, en die foto's, geweldig! En gezellig!
    kus Ria

    BeantwoordenVerwijderen