maandag 21 november 2011


19 november 2011, Westwoud, De Schalm


JOOP VISSER 30 JAAR IN WESTWOUD

Kees en Annie Ooteman:
“Het was november 1981 toen we als jonge organisatoren onze grote held Joop Visser naar Westwoud haalden voor een optreden in de Lindeboom. Toen al een artiest die zijn sporen in de Nederlandse kleinkunst reeds lang verdiend had.
Hij veroverde het publiek met nummers als "de journalisten", "de paus" en "de meisjes van de Rijp". Nu 30 jaar, tientallen optredens in Westwoud en honderden liedjes later, is hij nog steeds een sterke persoonlijkheid die met zijn actuele repertoire van begin tot eind weet te boeien. We zien hem graag in de Schalm en aangezien we Joop Vissers Theaterdirecteurentest goed hebben doorstaan, denken we dat dit wederzijds is. Sinds april 2006 treedt Joop Visser bij ons op als duo samen met Jessica van Noord. Op het podium zingen ze gewoon de liedjes van Joop maar dan tweestemmig, en dat klinkt fantastisch.
Vier het feest mee van 30 jaar Joop Visser in Westwoud!”

En feest is het in de stampvolle Schalm, waar dagelijks het hele leven voorbij komt. Eerder die middag is er nog dienst gedaan voor een begrafenis terwijl in een zaaltje boven een meidenvoetbalteam haar beste beentje voor zet als zwarte piet. Een koppie doen of een kopstoot, een keutje of een kaartje, een mooi concert bezoeken.. het kan allemaal. Er wordt gelachen en gehuild in de Schalm. En gehuild van het lachen. 


Zo ook vanavond bij het optreden van de legendarische liedjeszanger Joop Visser met zijn duo deel Jessica van Noord. Joop Visser komt al 30 jaar in de Schalm en er zijn vanavond ook mensen bij van dat aller eerste uur, toen Joop zijn krullen nog had.  Kees Ooteman kent Joop’s werk nog beter dan hij zelf en bestempelt hem met Stip! als :” De beste liedjesmaker die dit land heeft en ooit heeft gehad.” Om dat te eren en te vieren hebben de beide Ootemannen een monument opgericht in de Schalm. Een natuurstenen plakkaat aan de artiestenwand waar op staat:

JOOP VISSER PODIUM.

Ga er maar aan staan, zeer eervol en verrassend. Joop Visser heeft in zijn hele carrière weinig eerbetoon ondervonden van de gevestigde orde. Zowel de theaterwereld als de media hebben hem nooit openlijk gewaardeerd en geprezen, behalve dan een vakman als Jan Rot die tot twee maal toe de Okapi-liedprijs voor een jaloersmakend lied heeft toegekend aan Joop & Jessica. En nu is er dus een JOOP VISSER PODIUM in de Schalm.!



Het wordt een mooie avond met een reis door de tijd. Liederen die hier door de jaren heen zijn gespeeld maar uiteraard ook veel nieuw spul. Immers Joop Visser is er en blijft een maker en hij volgt samen met Jessica graag de actualiteit. In de maatschappelijke en politieke serie komen liederen voorbij die inhaken op de crisis..” Grieken kunnen in de winter best wat extra voer gebruiken” of het ‘ Rotterdams Bedriegers Collectief ‘ en over de graaimentaliteit die toch van alle tijden is: “Jan de Manager”, een klassieker evenals "Heineken is een harddrugdealer.'  Met :”Doe eens normaal man!’ spiegelt het duo de armzalige toestand in de Tweede kamer met ‘dat juffie met die hamer’ , het geen menig lachsalvo oplevert in de dampende Schalm. De gesproken teksten tussendoor en sketch over de Politieke Partij voor Dementerenden zijn hilarisch, snijden hout, actueel (Cruyff of van Gaal? Euro of Mauro?) en vooral herkenbaar.
Tegenover alle scherpte en vileine humor staat een poëtische en tedere romanticus die met zijn gevoelige liedjes en vertellende stem fraaie beelden oproept. ‘ De Schemering’ is zo’n juweeltje evenals de ‘Winkel’ en het nieuwbakken liefdesduet: " In de teringherrie van de discotheek". Tweestemmige prachtige ballades. De West Friese serie mag hier niet ontbreken..Dat de ‘meisjes van de Rijp’ de mooiste meisjes zijn willen ze weten en dat West Friese mensen aardige mensen zijn maar te hard rijden en teveel drinken dat weer niet.
Meezingen gaat spontaan en voluit op ' je moet je moed niet laten zakken'..

" Het weer is weer eens pestkoud
Als je door de mest sjouwt
En denkt straks gaat ook de rest fout
Oh, was ik maar..bij Kees en Annie."

 Het is een geweldige sfeer die van nu en weleer als het concert afgesloten wordt met een heel oud lied: Dat van de Cipier..’tierelelierelier!” galmt de Schalm. Mooie bloemen voor Joop & Jessica en de jubilaris tracteert van zijn salaris het sympathieke publiek op een drankje.
Omdat de waardering duidelijk van twee kanten komt heeft het succesvolle duo ook voor de gastvrije Annie en Kees Ooteman een getuigschrift ingelijst met het predikaat”

Goud in Westwoud

5 opmerkingen:

  1. Geachte heer Visser en natuurlijk ook Jessica,

    Dank voor de prachtige avond in Westwoud. Ik hoefde dit keer “In de schemering” niet eens aan te vragen, vrienden van mij hadden het al gedaan. Het was weer mooi en tot de volgende keer. Zal dan ook wel zo ongeveer de dertigste keer zijn dat ik u zie optreden.

    Groet
    Pim Zijp

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Jessica,

    Ik was zeer onder de indruk van jullie samenzang en de sfeer die jullie wisten te brengen, dan weer grappig (erg gelachen) zoooo droog ook!dan weer heel mooi..echt een prachtige avond gehad.Bedankt en tot een volgende keer.
    Marthe

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Volg Mij na, en Ik zal u Vissers van mensen maken." Mattheüs 4

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ...helemaal mee eens en bedankt voor al die mooie liedjes van Joop zo mooi door jullie samen gezongen!
    liefs, Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank voor de reacties..
    (het is nu een paar dagen na de Schalm en Joop loopt naast zijn schoenen..hij denkt ook dat ik jaloers op hem ben omdat ie nu zijn eigen Joop Visser Podium heeft oftewel een JVP ..en dat is ook zo.)

    BeantwoordenVerwijderen